
Tarih Ders Kitaplarında Avrupamerkezci Söylem

Avrupamerkezcilik Nedir?
Avrupamerkezcilik; dünyayı Avrupa veya Anglo-Amerikan değerleri ve deneyimleri persfektifinden yorumlama eğilimi olarak tanımlanmaktadır (Merriam-Webster).
Avrupamerkezcilik; Avrupa uygarlığının bilim, felsefe, sanat başta olmak üzere yaşamın her alanında diğer uygarlıklardan üstün olduğunu ve bu düzeye diğer uygarlıklardan aktarım yapmadan ulaştığını savunan, hayatı tanımlarken kendini merkeze yerleştiren bir düşünce ve inançlar bütünüdür (Berikan & Şimşek, 2011, s. 305; Şimşek, 2007, s. 16; Blaut, 1993, s. 8). Temeli, coğrafi keşiflerle başlayan Avrupa’nın “dünyayı fetih” sürecine dayanan (Hobsbawm, 1997: 221-225) Oryantalizm ve Avrupamerkezcilik, kültürel emperyalizmin bir sonucu olarak modern dünyanın jeokültürü haline gelmiştir (Wallerstein, 1999: 168). 19. ve 20. yüzyılda dünya genelinde hayatın ve bilimin her alanına sirayet etmiş olan Avrupamerkezci söylemin Amerikan hegemonyası, postmodernizm ve küreselleşme sonrasında etkisinin kırıldığını söylenebilir. Ancak Avrupamerkezcilik üzerine farklı alanlarda yapılan çalışmalar bu söylemin; bilimin sınıflandırılması ve metodolojisi (Ryba & Schinke, 2011), matematik (Joseph, 1987), felsefe, edebiyat ve sanat (Shohat & Stam, 2014), estetik anlayışı (Chen vd., 2020; Havlin & Báez, 2018), modernlik anlayışı (Seth, 2016), tarih ve diğer sosyal bilimlerdeki (Joseph, Reddy & Searle-Chatterjee, 1990; Carretero, Jacott ve Lo´pez-Manjo´n, 2002; Stanziani, 2018) varlığını sürdürdüğünü ortaya koymaktadır.
Wallerstein’e göre Avrupamerkezcilik, batı sosyal bilimlerinin temelidir; çünkü sosyal bilimler “Avrupa’nın tüm dünya sistemine egemen olduğu tarihin bir noktasında, Avrupa’nın sorunlarına yanıt olarak ortaya çıkmıştır" (1999: 168). Bunun sonucu olarak sosyal bilimler “kurumsal tarihi boyunca Avrupamerkezci olmuştur” (1999, 168). Samir Amin ise Avrupamerkezci söylemin “bir dünya tarihi teorisini ve ondan hareketle küresel bir siyasi projeyi ima ettiğini” belirtmektedir (1989, 75). Jim Blaut bu iddiayı bir adım öteye götürerek Avrupamerkezciliği söylemin ötesinde “sömürgecinin dünya modeli" olarak tanımlamış ve somutlaştırmıştır (1993, 10). Avrupamerkezcilik, oryantalizm gibi kökeni 16 yüzyılın başlarına kadar giden ve Avrupa emperyalizmi ile doğrudan bağlantılı bir kavramdır (Xypolıa, 2016). Avrupamerkezcilik ve oryantalizm her ne kadar birbiriyle bağlantılı ve çoğu zaman örtüşen (Xypolıa, 2016) kavramlar olarak görülse de bu iki kavramın ayrım noktalarını netleştirmek gerekir. Bu çerçevede; oryantalizm, çeşitli yollarla Doğu’yu keşfetme amacı güden Batı’nın ötekileştirme tutumunun bir sonucu olarak hayali bir Doğu imgesi üretmesi (Köse ve Küçük, 2015) sürecini tanımlayan bir kavramdır. “Avrupa merkezci bir bilme biçimi” (Ateş, 2007) veya oryantalizmin “özü” (Bulut, 2007) olarak tanımlanan Avrupamerkezcilik ise oryantalismin bir araç kullandığı ve benimsediği temel bir yaklaşım olarak düşünülebilir. Öyle ki Batı, Doğu medeniyetini keşfetme sürecinde Batı’yı ve Batılı özneyi hakim bir evrensel norm ve merkez olarak belirlemiş (Keyman vd. 1999:10) ve böylelikle oryantalist paradigmanın işletildiği tüm alanlarda Avrupamerkezci bir yaklaşım sergilemiştir.
Ülkemizde Avrupamerkezci söylemin ortaya çıkışı
Ülkemizde Avrupamerkezcilik söyleminin sosyal bilimler ve bu araştırma özelinde tarih öğretimine etkisi, Tanzimat sonrası kurulan modern eğitim kurumlarında okutulan dünya tarihi (Tarih-i Umumi) dersi için gerekli ders kitaplarının Fransızca eserlerden doğrudan tercüme edilip (Çapa, 2002: 47) kullanılması ile başlar. Nitekim Tercan (2014) meşrutiyet dönemi tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci anlayışın hâkim olduğunu ortaya koymaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında (1923-1931) Osmanlı döneminde kullanılan ders kitaplarında bir değişikliğe gidilmemesi nedeniyle bu etki devam etmiştir (Alaca, 2017: 52). Türk tarihyazımında ve dolayısıyla tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylemin yerleşmesinde üç temel etkenden bahsedilebilir:
1) Joseph de Guignes (“Mémoire Historique sur L’origine des Huns et des Turcs”, “Hunlar, Moğollar, Türkler ve Diğer Batı Tatarlarının Genel Tarihi”), Leon Cahun (“‘Gök Bayrak”, “Asya Tarihine Giriş, Türkler ve Moğollar”) ve Vambery gibi erken dönem oryantalist ve Türkologların etkisi. Ki Türkçeye çevrilen bu eserler Ziya Gökalp ve Atatürk başta olmak birçok aydını derinden etkilemiştir.
2) Tanzimat döneminden itibaren 1930’lı yıllara kadar uzun bir süre kullanılan tarih ders kitaplarının büyük oranda yabancı eserlerden derleme ve çeviriyazı olması.
3) Yusuf Akçura ve Ahmet Ağaoğlu, Sadri Maksudi Arsal gibi Avrupa’da yüksek öğrenim gören tarihçilerin etkisi.
Projenin Amacı
Bu amaç doğrultusunda projenin temel araştırma sorusu “1923-2023 yılları arasında basılan lise tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylemin kullanılma durumu ve tarihsel süreçte gösterdiği değişim nedir?” olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında şu alt araştırma sorularına cevap aranmaktadır?
1- 1923-2023 yılları arasında basılan lise tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylem kullanılmakta mıdır?
a) 1923-2023 yılları arasında basılan lise tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylem kullanılmakta ise tarihsel süreç içerisinde Avrupamerkezci söylem ne yönde bir değişim göstermiştir?
b) Bu değişim hangi bağımsız değişkenlerle (konu, iç politika, uluslararası ilişkiler, dönemin hâkim tarihyazım ekolü, ders kitabı yazarı, öğretim programı vb.) açıklanabilir?
2- Güncel lise tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylemin yoğunlaştığı konular alternatif bir anlatı ile öğrenci seviyesine ve program kazanımlarına uygun olarak yeniden nasıl yazılabilir?
Projenin Hedefleri
Proje kapsamında ulaşılmak istenilen hedefler şunlardır:
-
1923-2023 yılları arasında basılan lise tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylem kullanılma durumunu ortaya koymak,
-
Ders kitaplarında Avrupamerkezci söylem kullanılmış ise tarihsel süreçte (1923-2023) söylemin ne yönde değişim gösterdiğini ortaya koymak,
-
Lise tarih ders kitaplarında Avrupamerkezci söylemde tarihsel süreçte bir değişim söz konusu ise bu değişimin araştırmanın bağımsız değişkenleri ile ilişkisini ortaya koymak,
-
Güncel ders kitaplarında Avrupamerkezci söylemin en sık kullanıldığı 10 konuyu belirleyerek bunlar için öğrenci seviyesine, program kazanımlarına ve 11. Kalkınma Planının eğitim ve kültür alanındaki hedeflerine uygun alternatif metinler oluşturmak.